De vegades tenim al nostre entorn persones que tot i ser molt intel•ligents, no acaben de sortir-se en les seves relacions personals, laborals o d’estudis; ells mateixos es pregunten on estan fallant.
Les persones tenim dos tipus d’intel•ligència: la racional i l’emocional.
Tots sabem que la intel•ligència racional es pot mesurar i obtenim el QI Coeficient intel•lectual.
Però què en sabem de la intel•ligència emocional?
El QI s’ocupa de valorar només una sèrie d’habilitats lingüístiques i matemàtiques que ens informa i determina un relatiu èxit en el període de formació de les persones durant la seva vida.
Les emocions, el seu reconeixement i l’actitud que manifestem davant les diferents emocions, sí que determina la posició que adoptarem a les nostres relacions personals, laborals i socials, i per conseqüent la predisposició a obtenir un èxit personal.
Hi ha estudis que organitzen en cinc parts les competències de la intel•ligència emocional:
1-El coneixement de les pròpies emocions: reconèixer un sentiment en el moment que apareix és la base de la intel•ligència emocional.
2-La capacitat de controlar les pròpies emocions.
3-La capacitat de motivar-se un mateix.
4-El reconeixement de les emocions dels altres: empatia.
5-Control de les relacions: habilitat de relacionar-nos amb els altres.
No tothom manifesta el mateix grau d’habilitat en cadascun d’aquests camps, però el nostre cervell és sorprenentment plàstic i està obert a un continu procés d’aprenentatge, agafant hàbits i reaccions per poder millorar els aspectes que ens proposem durant tota la vida.
Els estudis que es realitzen en aquest camp, confirmen cada cop més que el nostre cervell i per conseqüent, el nostre cos, reacciona de manera diferent davant les emocions. Cada emoció predisposa el nostre cos a adoptar diferents respostes:
. L’enuig augmenta el fluix sanguini i fa que el nostre cos generi la quantitat d’energia necessària per emprendre accions vigoroses.
. La por retira la nostra sang del cap i sembla que el nostre cos es paralitza, però el cervell desencadena una resposta hormonal que posa el cos en estat d’alerta general, omplint-lo d’inquietud i predisposant-lo per a l’acció; quan es queda paralitzat es fixa en l’amenaça per avaluar la resposta adequada.
. La felicitat produeix al nostre cervell una inhibició dels sentiments negatius, calma les preocupacions i augmenta el cavall d’energia i predisposa el cos per a la consecució d’una àmplia varietat d’objectius.
. L’amor actua al sistema nerviós parasimpàtic donant lloc a un estat de calma i satisfacció que afavoreix la convivència.
. La tristesa té com a funció principal ajudar-nos a assimilar una pèrdua irreparable. Provoca una disminució d’energia i entusiasme, i alenteix el metabolisme corporal.
Reconèixer totes aquestes emocions i estats d’ànim en nosaltres i en les persones que ens envolten, ens facilitarà les relacions, així com poder prendre les decisions adequades quan sigui necessari.
Respecte del rendiment escolar dels estudiants, alguns d’aquests estudis afirmen que els alumnes que presenten un baix rendiment escolar estan mancats d’una o vàries habilitats essencials de la intel•ligència emocional. El rendiment escolar dels nois i noies depèn del més fonamental de tots els coneixements: aprendre a aprendre. Els set ingredients clau d’aquesta capacitat i que tots estan relacionats amb la intel•ligència emocional, són:
1- confiança
2- curiositat
3- intencionalitat
4- autocontrol
5- relació
6- capacitat de comunicar
7- cooperació
Tenir consciència de la intel•ligència emocional i allò que comporta, sense cap mena de dubtes, ens obre noves perspectives a les nostres vides, ens facilita les nostres relacions i ens dóna respostes a moltes preguntes que ens fem en el nostre dia a dia.
Hi ha una frase de la filosofia oriental que ho resumeix tot amb molta saviesa:
L’autèntic camí comença per conèixer-se un mateix.
Si voleu començar a aprofundir en el coneixement del què és la intel•ligència emocional “ La intel•ligència emocional” de Daniel Goleman.
Itineraris d'aprenentatge 2
Fa 12 anys
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada